akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Dr. Szentannai Dénes Emlékkonferencia Székelyudvarhelyen és ...

Dr. Szentannai Dénes Emlékkonferencia Székelyudvarhelyen és Székelyszentmiklóson

A Székelyudvarhelyi Városi Kórház, a Pro ORL Egyesület, a Hargita Megyei Orvosi Kollégium, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében hétvégén, május 17-e és 19-e között került sor Székelyudvarhelyen és Székelyszentmiklóson a Dr. Szentannai Dénes Emlékkonferenciára.

A kétnapos emlékkonferencia keretei között a tavaly elhunyt fül-orr-gégész főorvosról, Dr. Szentannai Dénesről emlékeztek meg. A programok fővédnöke Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások (EMMI) minisztere, védnökei pedig Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, valamint Lukács Antal, a székelyudvarhelyi Városi Kórház főigazgatója voltak.

A szervezők a rendezvényen felidézték az orvosdoktor gyógyítói munkásságát, s emellett teret szentelnek Székelyszentmiklósnak, a kis nyikómenti tekepülésnek is, amelyhez a Szentannai-család idestova majd’ fél évezrede kötődik. Pénteken emléktáblát avattak a fül-orr-gégészeti osztály bejáratánál – a régi kórházépületnél, amelynek felújításáért és korszerű felszerelésekkel való ellátásáért aktív éveiben Szentannai doktor elévülhetetlen érdemeket szerzett –, ugyanakkor egy másik plakettet is elhelyeztek a főbejárat jobb oldalán, amely a korábbi nyugalmazott főigazgató, a ma életének 88. évében járó dr. Mátyus András érdemeit idézi az odalátogatók és a gyógyulni vágyók számára.

Az avatóünnepséget követően a fül-orr-gégészet, illetve a fej- és nyaksebészet tárgyköréből hallgathattak előadásokat az érdeklődők. Jelen voltak a hazai és a magyarországi szakirányú gyógyászat klinikai és egyetemi szaktekintélyei, akikkel Szentannai doktor már az 1980-as évektől kezdődően munkakapcsolatokat épített ki, egyrészt saját tájékozódása, másrészt az általa vezetett osztályon továbbképzett kollégák számára, valamint az utódok kinevelése céljából. Ily módon országosan ismert szaktekintéllyé vált, így fejleszthette arra a szintre a fül-orr-gégészetet, illetve a fej- és nyaksebészetet a székely anyavárosban, hogy az egykor szerény felszereltségű osztályon ma korszerű eszközök állnak rendelkezésre, a szakemberek pedig világszínvonalon diagnosztizálnak és operálnak.

A Szentannai-család az elmúlt századokban ezernyi szállal kötődött a Nyikó-mentéhez. Az eredetileg marosszéki származású nemzetség dokumentáltan 1570 körül tűnik fel ezen a vidéken, számos nemzedéken át katona-, majd jeles kisbirtokos- és értelmiségi családként. Szentannai doktor is ragaszkodott családi örökségéhez, szépen felújította és gondozta a szülői házat, annak környezetét, de lehetősége szerint mindig segítette a falut és az egyházközséget is, érdekelte a falusi ember és környezete sorsa.

A konferencia keretei között a falu értékeit – múltját, jelenét és jövőjét – felmutató előadások hangzottak el a helyi unitárius templomban. Lőrinczi Lajos lelkész, a székelykeresztúri unitárius egyházkör esperese hirdetett igét, beszélve saját életútjáról is, hiszen immár több mint húsz esztendeje szolgál ezen a vidéken, és egyaránt látja a negatívumokat, de a biztató jeleket is. Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató, az NSKI munkatársa, aki maga is hasonló településen, az Úz-völgyében levő Csinódon él, „Székely falu – múlt, jelen, jövő” címmel tartott előadást.

Dr. Szabó Árpád Töhötöm „Együttműködés a falusi társadalomban: a kalákától a szövetkezetekig” cím mentén vázolta a fel az egykori és a lehetséges stratégiákat. Dr. Kandikó József egyetemi tanár (Edutus Egyetem, Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ) „A székely falu sorsa” című előadásában egy, a mostani alkalomra felállított mérlegen, kockákkal szemléltette azokat a tényezőket, amelyek ma befolyásolják a vidék sorsát a Székelyföldön. Mihály János történész, az NSKI munkatársa előadása során összefoglalta a Szentannai-családhoz kapcsolódó levéltári kutatásait.

Ezt követően a Szentannai-házon leleplezték a jeles orvos emléktábláját. „Igen szerencsés megoldást találtunk – mondotta Szász Jenő NSKI elnök –, ha már a doktor úr fizikai értelemben nem is lehet velünk, most gondoskodtunk arról, hogy az emlékplakett által jelképesen velünk lehessen a továbbiakban. És fel is nézhessünk rá.”

A stilizált arcképet Nagy János felvidéki szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja készítette, akinek munkásságát Szentannai doktor is nagyra becsülte és ismerte; a plakettet  Demeter István, székelyudvarhelyi mester által faragott kapura helyezték el.

Török Ferenc, Székelyudvarhelyen élő képzőművész mutatta be a helyi művelődési házban lévő színpadi függönyt és azt a színpadképet, amelyet a helyi fiatalok a második világháborút követően készíttettek Ipó László székelykeresztúri festőművésszel, s amelyet a falusiak felkérésére, az NSKI támogatásával restaurált.

 

Készült Simó Márton az Élőszékelyföld.com-on megjelent beszámolója alapján.

 

Hírek
2021. március 4.
Kárpát-haza Szemle 2020/ 1–2. szám

Idén új külsővel és tartalommal jelent meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakmai folyóirata, a Kárpát-haza Szemle. A kiadvány az idei évtől lektorált folyóiratként, és új, számos műhelyt képviselő interdiszciplinális szerkesztőbizottsággal működik tovább.


2021. március 2.
Tizenhat osztályközösség kapott okostáblát Hargita megyében

Tizenhat multimédiás okos táblával gazdagodtak Hargita megyei oktatási intézmények: a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) jóvoltából megvalósuló eszközfejlesztés egy hosszabb távú stratégia része, melynek célja a székelyföldi magyar elemi és általános oktatási intézmények versenyképességének növelése.


2021. március 2.
Molnos Zoltán erdélyi festőművész - virtuális tárlat a Kárpát-haza Galériában

A Kárpát-haza Galéria online tárlatának 2021. februári kiállító művésze: Molnos Zoltán erdélyi festőművész

A kiállítás időtartama: 2021. február 25 – március 19.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria
feliratkozás hírlevélre