akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Dr. Ütő Gusztáv erdélyi festőművész, akcióművész, ...

Dr. Ütő Gusztáv erdélyi festőművész, akcióművész, tanár - virtuális tárlat a Kárpát-haza Galériában

A Kárpát-haza Galéria online tárlatának 2021. januári kiállító művésze: Dr. Ütő Gusztáv erdélyi festőművész, akcióművész, tanár

A kiállítás időtartama: 2021. január 22 – február 19.

Dr. Ütő Gusztáv

erdélyi festőművész, akcióművész, tanár

(Sepsiszentgyörgy, 1958 - )

  

Alkotói elvem azon alapszik, hogy csak akkor alkotok, ha van közlendőm. Ritkán hozok létre tárgyi műveket, megelégszem egy-egy rövid cselekményművészeti alkotás bemutatásával, alkalomadtán. Ne fokozzuk a múzeumok tárolási nehézségeit, nincs hitele az önfeledt termelésnek. A kevesebb, több.

Ütő Gusztáv festményei részben ábrázoló, részben kifejező művek. A cselekmény-művészet éltetője, elkötelezett híve, számos performansz-találkozó szervezője.

Művészetére a perspektivikus látásmód jellemző. Motívumvilága szimbolikus jelentést hordoz magában, a lokális és globális kölcsönhatását boncolgatja. Alkotásain megjelenik az identitás keresés, tematikájában érezhetőek a lokális jegyek, az erdélyi művészet viszonyulása a nemzeti, a nemzetközi művészethez. Képein feltűnnek a székely, az erdélyi kultúrára jellemző elemek, a Nap, Hold, csillagok, a fény, a tűz, a székely rovásírás. Sajátos színvilágú festményei betekintést engednek korábbi performanszai, cselekményei egy-egy drámai pillanatába, szűkebb környezetébe, családjába. A nagyközönség elsősorban performansza, akcióművészete kapcsán ismeri.

Ütő Gusztáv festőművész, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, képzőművészeti tanszékének adjunktusa, tagja több országos és nemzetközi szakmai intézménynek, az erdélyi képzőművészeti élet meghatározó tagja.

Díjak:

1996 - Performansz Díj, Romániai Képzőművészek Szövetsége, Bukarest

1999 - Koller-díj, Magyar Művészeti Akadémia, Budapest

2001 - Szolnay-díj, Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, Kolozsvár

2009 - Munkácsy Mihály-díj, Oktatási és Kulturális Minisztérium, Budapest

2013 - Magyar Művészetért-díj, Magyar Művészetért Díjrendszer, Budapest

2014 - Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa

2018 - a Magyar Művészeti Akadémia egy éves ösztöndíja

Tagságok:

2012 - BMC (Barabás Miklós Céh), Kolozsvár

1990 - UAP (Romániai Képzőművészek Szövetsége), Sepsiszentgyörgy

1992 - MAMŰ (Marosvásárhelyi Műhely, Ma születő Művek) Társaság, Budapest

1995 - egyedüli alapító, Etna Alapítvány, Sepsiszentgyörgy

2001 - IAPAO (International Association of Performance Art Organizers), Helsinki

2005 - nemzetközi szerkesztő-bizottsági tag, Inter, Art Actuel - folyóirat, Québec

Számos egyéni, több száz csoportos tárlat kiállító művésze. Több, mint 500 akció, performance, happening alkotás létrehozója hazai és nemzetközi szinten. Harminc országban, közel 150 képzőművészeti és cselekmény-művészeti rendezvény részvevője.

 

A Kárpát-haza Galéria idei első kiállító művésze Dr. Ütő Gusztáv festőművész, akcióművész, a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti tanszékének adjunktusa, az erdélyi művészeti élet meghatározó alakja

JANUÁR 22., A MAGYAR KULTÚRA NAPJA. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Kárpát-haza Galériája, Dr. Ütő Gusztáv festőművész, akcióművész, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti tanszéke adjunktusának, az erdélyi művészeti élet meghatározó alakjának kiállításával tiszteleg a jeles nap előtt.

Válogatás Dr. Ütő Gusztáv erdélyi festőművész kiállításáról.
"A festmények célja nemcsak a vizuális élmény, hanem a drámai pillanat megragadása, ezért őszinték, közvetlenek, tömörek, az alkotói folyamat hangsúlyos, a művész többször újrafesti, újragondolja munkáit. " Kányádi Iréne, művészettörténész

Születésnapi köszöntő

Beszélgetés dr. Ütő Gusztáv képzőművésszel, egyetemi adjunktussal, a Kárpát-haza Galéria jelenlegi kiállító művészével.
Sepsiszentgyörgy, 2019

Hírek
2021. október 19.
Kárpátaljai delegáció a Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházában

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola – Számvitel és Auditálás Tanszékének oktatóiból és hallgatóiból álló – delegációja 2021. október 11–15. között szakmai tanulmányúton vett részt Magyarországon a Makovecz Hallgatói és Oktatói Mobilitási Program keretében. A programsorozat utolsó állomásaként, 2021. október 14-én a kárpátaljai fiatalok és tanáraik a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben is látogatást tettek.  

 

 


2021. október 15.
Kálmáncsehi-breviárium bemutató

Életünk – az európai magyar katolikusok lapja: A Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiadta az 1481-ben a Corvina Könyvtár budai műhelyében Kálmáncsehi Domonkos székesfehérvári nagypréspost számára készült, jelenleg New York-ban őrzött breviáriummal egybekötött misekönyv fakszimile-válogatását. A magyar középkor legszebb, legismertebb és legértékesebb emlékei közé tartozó kézirat hasonmás kiadását 2021. október 14-én mutatták be a sajtónak Budapesten. 

 


2021. október 12.
Urmánczy Nándor Emléknap Maroshévízen

A kilencedik alkalommal megrendezett Maroshévízi Magyar Művelődési Napok keretében került sor a XIV. Urmánczy Nándor Emléknapra a székelyföldi Maroshévízen. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet társszervezésében 2021. október 8–10-e között lezajlott kulturális rendezvényen könyvbemutató, népzenei koncert, filmvetítés és népművészeti kiállítás is megrendezésre került.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
feliratkozás hírlevélre