akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > I. Kárpát-medencei interdiszciplináris konferencia az NSKI ...

I. Kárpát-medencei interdiszciplináris konferencia az NSKI szervezésében

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet „I. Interdiszciplináris konferencia a Kárpát-medencei magyarság társadalmi és gazdasági helyzetéről” címmel szervezte meg tudományos konferenciáját Miskolcon, 2019. november 8-9-én. A kétnapos tanácskozáson közel 90 – az Anyaországból és külhonból érkező – kutató mutatta be és vitatta meg a témában végzett kutatásai eredményeit.

Az EFOP-1.12.1-17-2017-00003 azonosító számú „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és a társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében” c. projekt keretében megrendezett interdiszciplináris konferencia megszervezését az a felismerés inspirálta, hogy miközben az anyaországi és a külhoni magyar társadalmi, gazdasági és intézményes struktúrák közötti kapcsolat egyre szorosabbá és sokoldalúbbá válik, addig a magyar tudományosság előtt még számos feladat áll annak érdekében, hogy a Kárpát-medencei magyarság társadalmi és gazdasági pozícióiról és folyamatairól a lehető legteljesebb, átfogó és rendszerszerű képet alkothassunk. Ebből adódóan az NSKI az esemény megszervezésével nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy egyfelől beszámoljon az Intézetben folyó kutatásokról és azok eredményeiről (kiemelt figyelmet szánva – a fent már említett projekt mellett – az EFOP-3.10.1-17-2017-00002Az oktatási struktúrák Kárpát-medencei makroregionális együttműködését támogató kutatások” c. projekt kutatásainak), másfelől hogy teret adjon a Kárpát-medencei kutatói hálózat tagjai által végzett tudományos munka, illetve a más kutatóműhelyekben, kutatóintézetekben folyó, a Kárpát-medencei magyarsággal foglalkozó kutatások bemutatásának.

A rendezvénynek a Miskolci Egyetem adott otthont, így a résztvevőket – a konferencia házigazdájaként – elsőként Torma András, az egyetem rektora köszöntötte. A köszöntők sorát Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, Botos Barbara, az Információs és Technológiai Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára, valamint Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke folytatta.

A konferencia plenáris részét Péti Mártonnak, az NSKI elnökhelyettesének az előadása nyitotta meg, aki ismertette az Intézet legfrissebb kutatási eredményeit a Kárpát-medencei magyarság demográfiai viszonyairól és kilátásairól, a külhoni magyarok által lakott térségek társadalmi-gazdasági pozícióiról és a térség magyar oktatási struktúráiról. Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója a nemzetpolitika elméleti és gyakorlati kereteit mutatta be. A vajdasági gazdaságfejlesztési program eddigi eredményeiről Nagy Imre, az Újvidéki Egyetem tanára, a Regionális Kutatások Intézetének kutatója számolt be. Öllös László, a Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke a szlovákiai magyarság elmúlt harminc évben követett kisebbségpolitikai stratégiáit mutatta be, valamint ezek sikerességét elemezte. Végül Csata Zsombor, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem docense, az NSKI külső kutatója az Intézet friss adatfelvételeinek adatai alapján az erdélyi gazdaságban mutatkozó etnikai párhuzamosságokról tartott előadást.

A tudományos konferencia két napja alatt 8 országból – az Anyaországból és hét külhoni nemzetrészből – 150 résztvevő jelent meg mintegy 30 intézmény képviseletében, és a 15 szekcióban végül összesen 83 előadás hangzott el. A szekciók igyekeztek körüljárni a Kárpát-medencei magyarság gazdasági és társadalmi helyzetének kutatásában mutatkozó legfontosabb irányokat és témákat. Így szó esett a külhoni magyarság gazdasági és társadalmi pozícióiról anyaországi és többségi nemzeti összehasonlításban, az etnikai-földrajzi kutatások, valamint a regionális gazdaságföldrajzi kutatások eredményeiről, a városfejlődés és városfejlesztés külhoni állapotáról, illetve a geopolitikai gondolkodás legfrissebb produktumairól. Természetesen a külhoni magyarsággal kapcsolatos kutatások olyan megszokott témái is szóba kerültek, mint a nyelvi jogok és a nyelvpolitika kérdése, az oktatási és más kulturális intézményrendszerek állapota, a külhoni magyarság identitásmintázatai, továbbá a magyar kötődésű romák helyzete. A Kárpát-medencét érintő társadalmi és demográfiai kihívásokról és ezek lehetséges megoldásairól is esett szó a konferencián a társadalmi egyenlőtlenségeket, az ifjúság helyzetét, a foglalkoztatás és foglalkoztathatóság 21. századi kihívásait és megoldásait, a szociális gazdaság Kárpát-medencei helyzetét, a családbarát városok koncepciójának antropológiai megközelítését és az éghajlatváltozás várható hatásait vizsgáló szekciókban.

Kerekasztal-beszélgetés keretében Bali János, az NSKI kutatási igazgatója, Bárdi Nándor, a TK Kisebbségkutató Intézet tudományos főmunkatársa, Bodó Barna, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tiszteletbeli professzora, Hajdú Zoltán, a Szent István Egyetem nyugalmazott tanára, a KRTK Regionális Kutatások Intézetének tudományos tanácsadója, valamint Kiss Tamás, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója azt a kérdést járták körül Bakk Miklós, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docensének moderálásával, hogy tekinthető-e önálló tudományterületnek a Kárpát-medencei magyarság kutatása vagy inkább csak egy interdiszciplináris szemlélettel vizsgált kutatási iránynak/témának. A beszélgetés keretében tisztázták az alapkutatások és a közpolitikai (mint például nemzetstratégiai) célú kutatások helyét és viszonyrendszerét is.

Az intenzív konferencia végig jó hangulatban zajlott, teret adva a tudományos hálózatépítésnek és informális tájékozódásnak is. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elkötelezett a konferencia jövőbeli folytatása mellett, hűen egyik legfontosabb küldetéséhez, azaz a Kárpát-medencei tudományos élet építéséhez és szervezéséhez. A konferencia prezentációi hamarosan elérhetőek lesznek az Intézet honlapján, illetve az előadásokból lektorált tanulmánykötet megjelentetését is tervezi az NSKI 2020 folyamán.

A konferencia prezentációi az alábbi linken érhetők el:
http://www.nski.hu/i-interdiszciplinaris-konferencia-a-karpat-medencei-magyarsag-tarsadalmi-es-gazdasagi-helyzeterol-2019-november-8-9-miskolc,.html

Hírek
2021. október 19.
Kárpátaljai delegáció a Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházában

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola – Számvitel és Auditálás Tanszékének oktatóiból és hallgatóiból álló – delegációja 2021. október 11–15. között szakmai tanulmányúton vett részt Magyarországon a Makovecz Hallgatói és Oktatói Mobilitási Program keretében. A programsorozat utolsó állomásaként, 2021. október 14-én a kárpátaljai fiatalok és tanáraik a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben is látogatást tettek.  

 

 


2021. október 15.
Kálmáncsehi-breviárium bemutató

Életünk – az európai magyar katolikusok lapja: A Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiadta az 1481-ben a Corvina Könyvtár budai műhelyében Kálmáncsehi Domonkos székesfehérvári nagypréspost számára készült, jelenleg New York-ban őrzött breviáriummal egybekötött misekönyv fakszimile-válogatását. A magyar középkor legszebb, legismertebb és legértékesebb emlékei közé tartozó kézirat hasonmás kiadását 2021. október 14-én mutatták be a sajtónak Budapesten. 

 


2021. október 12.
Urmánczy Nándor Emléknap Maroshévízen

A kilencedik alkalommal megrendezett Maroshévízi Magyar Művelődési Napok keretében került sor a XIV. Urmánczy Nándor Emléknapra a székelyföldi Maroshévízen. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet társszervezésében 2021. október 8–10-e között lezajlott kulturális rendezvényen könyvbemutató, népzenei koncert, filmvetítés és népművészeti kiállítás is megrendezésre került.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
feliratkozás hírlevélre