akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > In memoriam Jankovics Marcell 

In memoriam Jankovics Marcell

A Kossuth-díjas, Leonardo da Vinci-díjas, a Magyar Érdemrend Középkereszt a Csillaggal kitüntetett, Magyarország Érdemes Művésze, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, grafikusművész, filmrendező, könyvillusztrátor, művelődéstörténész a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nagy barátja volt.

Talán kevesen tudják, de a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Programjának logója Jankovics Marcell munkája:

                                                                  

Boldogasszony kiállításunk egyik legszebb darabja Pünkösd című tusrajza volt, amiről ő így vallott: „Csíksomlyó időtlenség a vallásosságban. Pünkösd, Szentlélek a kelő Napban, hársfából faragott gótikus Babba Mária, a Napba öltözött Asszony, zarándokok nyírfa-ágacskája, mely a Szűzanya másik fontos fájáról való, az imára kulcsolt öreg kezek az eredetileg rózsabimbókból fűzött rózsafüzértől körülfonva és akié, archaikus népi imádságok vénséges vén gazdasszonya.

A 2017-es Szent László Emlékévhez a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Jankovics Marcell Csillagok közt fényességes csillag című kivételes művének újrakiadásával járult hozzá.

A Zászlók, ha lengenek... rajz- és esszépályázatunk zsűrijének elnökeként éveken át nagy szeretettel és alázattal értékelte, díjazta a gyermekek és fiatalok beérkező pályamunkáit. Az egyik album előszavába a következőket írta: „Mint zsűritag rendre alig várom, hogy láthassam a beküldött gyerekrajzokat, mert mindig tanulok belőlük…”  

Emléke előtt tisztelegve a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Jankovics Marcellt a magyar címer és zászló megünneplésére évenként kiírt rajzpályázat zsűrijének tiszteletbeli és örökös elnökévé avatja!

A korábban említett előszó a következőképpen zárul: „Búcsúzásként a kedvencemről írt néhány szóval köszönnék el. Lengyel Loretta a szerbiai Gombosról vagy Doroszlóról (tavasszal jártam Gombos Szent László templomában) olyan művet alkotott, amelyet boldogan akasztanék bekeretezve a falamra. A sötét (!) alapon krétával pingált kis kép egyszerű kivitelű, de sokatmondó munka. A két fa közt kifeszített kötélen fehérnemű szárad, köztük egy zászlóval. Tartalmi többlet: a ruhanemű a gombosi női népviseletből áll. Jelentős, szívmelengető érzelmi többlet: a ruhák között egy tisztára mosott zászló lengedez a szélben. Köszönöm, Loretta!”

Búcsúzásként mi köszönünk mindent, kedves Marcell!

Hírek
2021. október 19.
Kárpátaljai delegáció a Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházában

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola – Számvitel és Auditálás Tanszékének oktatóiból és hallgatóiból álló – delegációja 2021. október 11–15. között szakmai tanulmányúton vett részt Magyarországon a Makovecz Hallgatói és Oktatói Mobilitási Program keretében. A programsorozat utolsó állomásaként, 2021. október 14-én a kárpátaljai fiatalok és tanáraik a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben is látogatást tettek.  

 

 


2021. október 15.
Kálmáncsehi-breviárium bemutató

Életünk – az európai magyar katolikusok lapja: A Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiadta az 1481-ben a Corvina Könyvtár budai műhelyében Kálmáncsehi Domonkos székesfehérvári nagypréspost számára készült, jelenleg New York-ban őrzött breviáriummal egybekötött misekönyv fakszimile-válogatását. A magyar középkor legszebb, legismertebb és legértékesebb emlékei közé tartozó kézirat hasonmás kiadását 2021. október 14-én mutatták be a sajtónak Budapesten. 

 


2021. október 12.
Urmánczy Nándor Emléknap Maroshévízen

A kilencedik alkalommal megrendezett Maroshévízi Magyar Művelődési Napok keretében került sor a XIV. Urmánczy Nándor Emléknapra a székelyföldi Maroshévízen. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet társszervezésében 2021. október 8–10-e között lezajlott kulturális rendezvényen könyvbemutató, népzenei koncert, filmvetítés és népművészeti kiállítás is megrendezésre került.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
feliratkozás hírlevélre