akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > KONFERENCIA FELHÍVÁS

KONFERENCIA FELHÍVÁS

III. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA
A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL

ÉS 

KONFERENCIA A NEMZETI KLÍMAALKALMAZKODÁSI TÉRINFORMATIKAI RENDSZER KÁRPÁT-MEDENCEI KITERJESZTÉSÉRŐL 

2021. november 25–26. Budapest
A járványhelyzet miatt elképzelhető, hogy az esemény lebonyolításában online megoldások is szerepet kapnak, így az időtartam és egyéb rendezési körülmények változhatnak.

Megnyitó: 2021. november 25. 10:00
Főszervező: Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Szakmai partnerek:
Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Politikai és Regionális Tanulmányok Intézet, ELTE Bölcsészettudományi Kar, Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Nemzeti Klímaalkalmazkodási Központ, Magyar Földrajzi Társaság, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Néprajzi Társaság, Magyar Regionális Tudományi Társaság, Magyar Urbanisztikai Társaság, Néprajzi Múzeum, Partiumi Területi Kutatások Intézete, REGA Régiókutató Egyesület – Székelyudvarhely 

A VÉGLEGES PROGRAM 2021. október 22-én lesz elérhető 

FELHÍVÁS

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2021. november 25-26-án rendezi meg a III. Interdiszciplináris Konferenciáját a Kárpát-medencei magyarság társadalmi és gazdasági helyzetéről.

A konferencia része egy több éven átívelő rendezvénysorozatnak, amely a külhoni magyarságot kutatók tudományos és szakpolitika-formáló műhelyei számára kíván rendszeres eszmecserét biztosítani. Cél, hogy jobban megismerhessük a Kárpát-medencében egymás mellett élő közösségek tudományos eredményeit és elképzeléseit.

Az idei esemény is interdiszciplináris megközelítésű, elsősorban különösen az alábbi tudományterületekről és témakörökből várunk előadásokat: földrajz, gazdaságtudomány, geopolitika, kisebbségkutatás, környezet- és földtudomány, néprajz, nyelvészet, politológia, regionális tudomány, szociológia, szociális és kulturális antropológia, szociolingvisztika.

A III. Interdiszciplináris Kárpát-medencei Konferenciánk társrendezvényeként, vele egy időben és egy helyen „Konferencia a Nemzeti Klímaalkalmazkodási Térinformatikai Rendszer Kárpát-medencei kiterjesztéséről” címmel a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Nemzeti Alkalmazkodási Központja (MBFSZ) szakmai tanácskozást szervez. Az esemény a Magyarországon az MBFSZ által már hosszú évek óta sikeresen működtetett Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) Kárpát-medencei kiterjesztésének lehetőségét és igényét tárja fel. A NATéR a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást segíti a köz- és a magánszféra különböző szereplői számára, nyilvánosan megjeleníti a klímaváltozással, annak hatásaival és az azokkal szembeni sérülékenységgel kapcsolatos környezeti, társadalmi és gazdasági adatok és információk széles körét. E társrendezvényre is várjuk az előadók jelentkezését, különösen, de nem kizárólagosan jelenlegi és potenciális NATéR használó szervezetek, felhasználók részéről.

JELENTKEZÉS 

A konferencián nem előadóként való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, jelezze részvételi szándékát 2021. október 31-ig a konferencia@nski.gov.hu címen.
Az előadók jelentkezését 2021. szeptember 15-ig, a konferencia@nski.gov.hu e-mail címre várjuk.
Az előadók jelentkezése tartalmazza:
(1) az előadásuk absztraktját, legfeljebb 1000 leütés terjedelemben;
(2) a meghirdetett 12 szekció közül annak a szekciónak a megnevezését, amelyikbe az előadását szánja.
Az előadások befogadásáról 2021. október 15-ig küldünk értesítést.

PUBLIKÁCIÓK

A szervező Nemzetstratégiai Kutatóintézet absztraktkötetet ad ki. Tervezzük az előadások tanulmánnyá formált változatainak lektorált tanulmánykötetben való megjelentetését 2022 folyamán, egyes kiválasztott írások pedig a megújult Kárpát-Haza Szemle folyóirat 2022. évi számaiban kaphatnak helyet. A tanulmányok megjelenésének követelményeiről és a szerzők határidőiről a konferenciát követően adunk tájékoztatást.

SZEKCIÓK 

1.      A magyar kisebbségek jogainak nemzetközi védelme
2.      A nyelvi tervezés aktuális kérdései a 21. században "a magyar nyelv körül"

3.      A Kárpát-medence régiói
4.      Geoökonómiai kihívások Európában és a Kárpát-medencében
5.      Kárpát-medence népessége, települései, határai, társadalma

6.      Kárpát-medencei és Kárpát-medencei magyar urbanisztikai kihívások a 21. században
7.      Városi mobilitás és turizmus

8.      A klímaváltozás, valamint a mitigációs és adaptációs szakpolitikák Kárpát-medencei jellegzetességei
9.      Klímaváltozás hatása a helyi közösségekre– az összefogásban rejlő helyi válaszok

10.  A Kárpát-medencei nemzetiségek néprajzi kutatásának eredményei

11.  Államhatárok a 20. században a Kárpát-medencében
12.  Mozaikok a határon túli magyarság történetéből

+1 Konferencia a nemzeti klímaalkalmazkodási térinformatikai rendszer Kárpát-medencei kiterjesztéséről

TUDOMÁNYOS SZERVEZŐBIZOTTSÁG

Bakk Miklós, Bali János, Csata Zsombor, Farkas György, Kolozsvári Katalin, Nagy Benedek, Péti Márton, Puskás Attila, Schwarcz Gyöngyi, Szász Jenő, Szilágyi Ferenc, Szoták Szilvia, Tőzsér Anett
[továbbá szakmai partnereink kutatói és szakértői] 

OPERATÍV SZERVEZŐK ÉS KAPCSOLAT
Hadnagy Izabella, Péterfi Petra
konferencia@nski.gov.hu

Hírek
2021. szeptember 23.
Komáromban tartotta konferenciáját a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakmai partnere, a Honismereti Szövetség

A komáromi Tiszti Pavilonban tartotta szeptember 18-19-én éves történelmi konferenciáját az ernyőszervezetként működő Honismereti Szövetség. A szakmai találkozón javarészt felvidéki témákat mutattak be az előadó történészek, kutatók és publicisták. Helyet kapott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet monumentális várkatasztere is, a Felvidék és Kárpátalja erődített helyei.


2021. szeptember 21.
Határmenti gazdaságfejlesztés: ipari kender feldolgozó üzem épül Karoson

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet egyik stratégiai célkitűzése az egykor kiterjedt, rendszerben működő, de évtizedekkel ezelőtt megszűnt ipari kendergazdaság újjáépítésének elindítása és kiterjesztése a Kárpát-medencében, melynek érdekében az intézetünk évek óta kitartóan végzi előkészítő, tudásgyűjtő és partnerség szervező tevékenységét. E folyamat egyik fontos állomása a „Kenderben a jövő” c. INTERREG „Területi Akcióterv”,mely a magyar-szlovák határtérség észak-keleti régiójában valósul meg.


2021. szeptember 21.
Énlaka-konferenciák VIII.

Idén a székely népszokások köré csoportosultak a Nemzetstratégiai Kutatóintézet társszervezésében megtartott konferencia előadásai


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
feliratkozás hírlevélre