akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Távoktatás a Kárpát-medencében a járványhelyzet időszakában

Távoktatás a Kárpát-medencében a járványhelyzet időszakában

A COVID-19 járványhelyzet jelentősen megváltoztatta a 2020. év alap-, közép- és felsőoktatásban tanuló diákjainak és tanáraiknak az életét. Nemcsak a vírus okozta bizonytalansággal kellett megbirkózniuk, hanem minden új helyzettel: az osztályközösség hiányával, a távoktatással, az önálló, tudatos tanulás megszervezésével.

Ebben a megváltozott élethelyzetben – a járványhelyzet első időszakában – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet egy minden külhoni nemzetrészre kiterjedő kutatást végzett el a közoktatásban és a felsőoktatásban egyaránt.

Jelen kutatásunkban azokat a kihívásokat vizsgáltuk ezen időszak alatt, amelyek a digitális és távoktatás során felmerülhettek a Kárpát-medencei közoktatásban. A teljes kutatási projekt során – a külhoni magyar pedagógusszövetségekkel együttműködve – nagymintás felméréseken és interjúkon alapuló átfogó elemzést végeztünk el.

A kutatás céljaként – intézetünk küldetésének szellemében – a távoktatás hatásait és hatékonyságát vizsgáltuk meg a külhoni magyar közoktatásban dolgozó általános és középiskolai tanárok körében. A vizsgálatot több szintre és témára – az otthoni tanrend kihívásai, az eszközhasználat, az ismeretátadás, a kapcsolattartás nehézségei, az érettségire való felkészülés, a külhoni magyar közoktatási intézmények fejlesztési lehetőségei – is kiterjesztettük.

A pedagógusok által kitöltött kérdőíveket összesítve elmondhatjuk, hogy a tanárok számára nehézséget jelentett a távoktatás bevezetése, főként azért, mert az ismeretátadást kevésbé látták hatékonynak ebben a formában. A Kárpát-medence magyar nemzetrészeinek többségében nyert eddigi tapasztalataink azt jelzik, hogy távoktatásban valószínűleg nem lehet olyan mennyiségben és olyan minőségben átadni a tananyagot, mint a hagyományos oktatás keretei között.

Ugyanakkor az is elmondható, hogy Kárpát-medencei szinten a távoktatás az adott körülmények között is működőképes. Látható, hogy a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozásokat a Kárpát-medencei magyar közoktatás egésze jól kezelte. Ugyanakkor a klasszikus, jelenléten alapuló oktatási formát nem tudták teljes egészében kiváltani a távoktatással.

A tanulmány az alábbi linken érhető el: karpat-medenceben-a-jarvanyhelyzet-idoszakaban-k.pdf (nski.hu)

Hírek
2021. szeptember 23.
Komáromban tartotta konferenciáját a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakmai partnere, a Honismereti Szövetség

A komáromi Tiszti Pavilonban tartotta szeptember 18-19-én éves történelmi konferenciáját az ernyőszervezetként működő Honismereti Szövetség. A szakmai találkozón javarészt felvidéki témákat mutattak be az előadó történészek, kutatók és publicisták. Helyet kapott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet monumentális várkatasztere is, a Felvidék és Kárpátalja erődített helyei.


2021. szeptember 21.
Határmenti gazdaságfejlesztés: ipari kender feldolgozó üzem épül Karoson

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet egyik stratégiai célkitűzése az egykor kiterjedt, rendszerben működő, de évtizedekkel ezelőtt megszűnt ipari kendergazdaság újjáépítésének elindítása és kiterjesztése a Kárpát-medencében, melynek érdekében az intézetünk évek óta kitartóan végzi előkészítő, tudásgyűjtő és partnerség szervező tevékenységét. E folyamat egyik fontos állomása a „Kenderben a jövő” c. INTERREG „Területi Akcióterv”,mely a magyar-szlovák határtérség észak-keleti régiójában valósul meg.


2021. szeptember 21.
Énlaka-konferenciák VIII.

Idén a székely népszokások köré csoportosultak a Nemzetstratégiai Kutatóintézet társszervezésében megtartott konferencia előadásai


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
feliratkozás hírlevélre