akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Tizenhat osztályközösség kapott okostáblát Hargita megyében

Tizenhat osztályközösség kapott okostáblát Hargita megyében

Tizenhat multimédiás okos táblával gazdagodtak Hargita megyei oktatási intézmények: a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) jóvoltából megvalósuló eszközfejlesztés egy hosszabb távú stratégia része, melynek célja a székelyföldi magyar elemi és általános oktatási intézmények versenyképességének növelése.

Az NSKI 2016-tól – didaktikai eszközpark bővítésén keresztül is – több és többszintű oktatásfejlesztési projektet kezdeményezett székelyföldi és kárpátaljai partnerekkel együttműködve, egyebek mellett ennek részeként 308 táblagéppel és 10 multimédiás interaktív táblával gazdagodtak oktatási intézmények. A kezdeményezés egyfajta példamutatás, fejtette ki Szász Jenő, az NSKI elnöke: azt jelzi, hogy milyen irányba kellene a digitális oktatás fejlődjön.
 
Szükség van a technológiai felzárkóztatásra
 
A koronavírus világjárvány rámutatott arra, hogy a székelyföldi oktatási intézményeknél van szükség a felzárkóztatásra, hangsúlyozta Burus-Siklódi Botond. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke a program kapcsán fontosnak tartotta kifejteni: válságban van a közoktatás, a „net-generáció” megjelenésével korszerűtlen intézménynek tűnik az iskola, ezért rendkívül fontos minden olyan kezdeményezés, amely a ma már elengedhetetlen technológiai fejlődést segíti. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet egyébként számtalan más oktatási programot is lebonyolít a külhoni magyar területeken, ezúttal azok a Hargita megyei pedagógusok és tanintézetek a program kedvezményezettjei, akik az elmúlt időszakban együttműködtek az intézménnyel. 
 
„A korábbi okostáblák kiosztása után azt tapasztaltuk, hogy az alsó tagozatos pedagógusok, az óvó- és tanítónők használták azokat a leggyakrabban és a leghatékonyabban, ezért most főként elemi tagozatos osztályok és csoportok részesültek az értékes adományban” – jegyezte meg az kutatóintézet elnöke. 
 
Érdekessé, interaktívvá tenni a tanulást
 
A projektbemutató eseményen Demeter Levente, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség vezetője is jelen volt, aki a már elhangzottak mellett hangsúlyozta: a multimédiás táblák talán legnagyobb előnye, hogy interaktívak. A cél az, hogy azt a tudást tudjuk a gyerekek számára érdekessé tenni, amivel már rendelkezünk. Hiszen ahogyan azt mi tanultuk, már nem érdekes a mai gyerekek számára – magyarázta a főtanfelügyelő.
 
Az NSKI projektjében a székelyudvarhelyi Tompa László Általános Iskola, az Orbán Balázs Általános Iskola és a Cambridge Nyelviskola, a parajdi Áprily Lajos Általános Iskola, a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola, az Aranyalma Óvoda és a Nagy Imre Általános Iskola, a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola, a zetelaki Boros Fortunát Középiskola és a Székelyudvarhely Egyetemi Központ vesz részt. 
 
A csúcstechnológiás multimédiás eszközök használatába a jelenlévők is kis betekintőt nyertek az Orbán Balázs Általános Iskola pedagógusa, Geréb Harmat és osztálya közreműködésével. „Hosszútávú befektetésként kell ezekre az eszközökre tekinteni. Hiszen a digitalizáció a jövő, érdemes ennek a hasznosságára is megtanítani a gyerekeket” – summázott végül Szász Jenő, az NSKI elnöke. A 16 új multimédiás eszköz beszerelése már megtörtént, azokat már használják is a pedagógusok és a diákok.
 
 
Forrás: Székelyhon.ro
Hírek
2021. október 19.
Kárpátaljai delegáció a Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházában

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola – Számvitel és Auditálás Tanszékének oktatóiból és hallgatóiból álló – delegációja 2021. október 11–15. között szakmai tanulmányúton vett részt Magyarországon a Makovecz Hallgatói és Oktatói Mobilitási Program keretében. A programsorozat utolsó állomásaként, 2021. október 14-én a kárpátaljai fiatalok és tanáraik a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben is látogatást tettek.  

 

 


2021. október 15.
Kálmáncsehi-breviárium bemutató

Életünk – az európai magyar katolikusok lapja: A Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiadta az 1481-ben a Corvina Könyvtár budai műhelyében Kálmáncsehi Domonkos székesfehérvári nagypréspost számára készült, jelenleg New York-ban őrzött breviáriummal egybekötött misekönyv fakszimile-válogatását. A magyar középkor legszebb, legismertebb és legértékesebb emlékei közé tartozó kézirat hasonmás kiadását 2021. október 14-én mutatták be a sajtónak Budapesten. 

 


2021. október 12.
Urmánczy Nándor Emléknap Maroshévízen

A kilencedik alkalommal megrendezett Maroshévízi Magyar Művelődési Napok keretében került sor a XIV. Urmánczy Nándor Emléknapra a székelyföldi Maroshévízen. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet társszervezésében 2021. október 8–10-e között lezajlott kulturális rendezvényen könyvbemutató, népzenei koncert, filmvetítés és népművészeti kiállítás is megrendezésre került.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
feliratkozás hírlevélre