akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Újabb lépés a Kárpát-medencére kiterjedő ipari ...

Újabb lépés a Kárpát-medencére kiterjedő ipari kendergazdaságért

Észak-magyarországi és kelet-felvidéki magyar vállalkozásokkal együttműködve szervez – európai uniós szinten is egyedülálló kezdeményezésként – ipari kenderre alapozott gazdaságfejlesztő akciótervet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A „FUTURE IN HEMP - Kenderben a Jövő” (SKHU/1802/3.1/012) elnevezésű Területi Akcióterv az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül valósul meg.

A Területi Akcióterv hat különálló, de összefüggő projektből áll: közlekedési infrastruktúrafejlesztés (új út), a „határ” mindkét oldalán több kenderfeldolgozó üzem, közösségi hálózatépítés, illetve a kapcsolódó oktatási-képzési programok valósulnak meg. A projekt keretében készül el a két ország kormányfőinek megállapodásával jóváhagyott új, Nagygéres (SK) és Nagyrozvágy (HU) közötti közút, mely a két települést évszázados elszakítás után köti össze. Az INTEREG TAPE projekt összköltségvetése mintegy 7 millió euró.

Az elmúlt héten az NSKI koordinációjával, illetve az együttműködő partnerek foglalkoztatáspolitikai munkaerő-fejlesztési szakértői részvételével a felvidéki Nagykaposon tartották meg a projektmegvalósítás folyamatában kiemelten fontos, de a COVID miatt korábban sajnos kényszerűen elhalasztott szakmai műhelymunkát, hogy közösen áttekintsék a fejlesztési projektek időszerű feladatait.

Összesen 10 projektpartner (két önkormányzat, két állami és egy civil szervezet, valamint öt vállalkozás) vesz részt a térségi foglalkoztatás bővítését célzó fejlesztésekben, melyek egyben mintaprojektként is szolgálnak az NSKI által kezdeményezett, ipari kenderre alapozott Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program számára.

„Az ipari kenderre alapozott gazdaságfejlesztésnek ez egy mintaértékű projektje, mely egy hosszú távú, nagyszabású stratégiai jelentőségű tervünknek része, amelyen már öt éve dolgozunk a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben. Ez a hosszú távú terv nem más, mint egy összefüggő Kárpát-medencei kenderipari övezet felépítése. Ilyen, a mostanihoz hasonló gazdasági válságok idején kiemelten nagy szükség van formabontó, innovatív ötletekre” – mondta el Molnár György, az NSKI Nemzeti Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóság vezetője.

 

A témában megjelent sajtóhírek:

https://ma7.sk/video/felvideki-naplo/het-millio-euros-beruhazas-akcioterv-keszult-az-ipari-kender-feldolgozasara

https://felvidek.ma/2021/07/hataron-ativelo-gazdasagfejlesztes-es-munkahelyteremto-programok-a-bodrogkozben/

https://www.reflex24.sk/belfold/2021/08/03/hataron-ativelo-gazdasagfejlesztes-es-munkahelyteremto-programok-a-bodrogkozben/

Hírek
2021. október 19.
Kárpátaljai delegáció a Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházában

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola – Számvitel és Auditálás Tanszékének oktatóiból és hallgatóiból álló – delegációja 2021. október 11–15. között szakmai tanulmányúton vett részt Magyarországon a Makovecz Hallgatói és Oktatói Mobilitási Program keretében. A programsorozat utolsó állomásaként, 2021. október 14-én a kárpátaljai fiatalok és tanáraik a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben is látogatást tettek.  

 

 


2021. október 15.
Kálmáncsehi-breviárium bemutató

Életünk – az európai magyar katolikusok lapja: A Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiadta az 1481-ben a Corvina Könyvtár budai műhelyében Kálmáncsehi Domonkos székesfehérvári nagypréspost számára készült, jelenleg New York-ban őrzött breviáriummal egybekötött misekönyv fakszimile-válogatását. A magyar középkor legszebb, legismertebb és legértékesebb emlékei közé tartozó kézirat hasonmás kiadását 2021. október 14-én mutatták be a sajtónak Budapesten. 

 


2021. október 12.
Urmánczy Nándor Emléknap Maroshévízen

A kilencedik alkalommal megrendezett Maroshévízi Magyar Művelődési Napok keretében került sor a XIV. Urmánczy Nándor Emléknapra a székelyföldi Maroshévízen. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet társszervezésében 2021. október 8–10-e között lezajlott kulturális rendezvényen könyvbemutató, népzenei koncert, filmvetítés és népművészeti kiállítás is megrendezésre került.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
feliratkozás hírlevélre